homeheader.jpg

Leerorkest

Het 'Leerorkest' staat voor een innovatief muziekonderwijsconcept waarbij kinderen op school een muziekinstrument leren bespelen en samen spelen in een groot orkest: een Leerorkest.
 
Muziek heeft kinderen zoveel te bieden, het is een geweldige verrijking. Elk kind zou de kans moeten krijgen om een muziekinstrument te leren bespelen, net zoals het leert om te lezen en schrijven. Op school krijgen alle kinderen dezelfde kans. Juist óók de kinderen die normaal de weg naar muziekonderwijs niet vinden omdat ‘t te duur is of niet gebruikelijk bij hun thuis. In een Leerorkest op school kan elk kind uitblinken.
 
Bakermat Amsterdam Zuidoost
In 2005 startte in Amsterdam Zuidoost de pilot voor het allereerste ‘Leerorkest’ voor kinderen op de basisschool. Het bleek het begin van een kleine revolutie in de wereld van het muziekonderwijs. Het initiatief van de muziekschooldirecteur uit de Bijlmer oogstte in korte tijd steun van de burgemeester van Amsterdam, de onderwijsminister en, niet in de minste plaats, de koninklijke familie.
 
Leerorkest op de basisschool
Hoe werkt het? In het kort. Vanaf groep 5 t/m groep 8 krijgen kinderen wekelijks muziekles, onder schooltijd, in groepjes, op een orkestinstrument van hun keuze (bijvoorbeeld viool, altviool, cello, contrabas, harp, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn en slagwerk). Daarnaast hebben zij gezamenlijke repetities en optredens samen met de groepen van andere scholen waarmee zij één groot symfonieorkest vormen.
 
Leerorkesten in Amsterdam
Anno 2015 zijn er 31 Leerorkesten actief in Amsterdam. Er doen 17 basisscholen mee, in alle hoeken van de stad: Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost. Ook zijn er naschoolse talentorkesten en pilots in het voortgezet onderwijs. Meer dan 3.500 kinderen nemen eraan deel. Stichting Leerorkest organiseert de Leerorkesten in Amsterdam en vervult een voortrekkersrol voor nieuwe Leerorkesten in het land.
 
Expertisecentrum, nationaal en internationaal
Via het Expertisecentrum van Stichting Leerorkest en de site Orkest in de Klas worden kennis en ervaring gedeeld met andere Leerorkesten en (sociale) muziekeducatieprojecten in Nederland en met soortgelijke initiatieven in het buitenland. De filosofie van het 'delen' zit bij alle Leerorkest-activiteiten in het DNA.
 
Nu ook een landelijk Instrumentendepot Leerorkest!
In 2014 is het landelijk Instrumentendepot Leerorkest opgericht met als doel om Leerorkesten en soortgelijke initiatieven in Nederland van muziekinstrumenten te voorzien. Het Instrumentendepot is ondergebracht in een aparte stichting, namelijk Stichting Instrumentendepot Leerorkest.
  
 
© 2017 Powered by VDL-Webdevelopment Haarlem