Leerorkest Academie: gratis workshopdagen voor muziekdocenten

AgendaNieuws

De gratis workshopdagen van de Leerorkest Academie voor muziekdocenten komen eraan! Meld je aan voor zaterdag 25 mei, maandagavond 27 mei en/of  dinsdagavond 4 juni.

De workshopdagen vinden allen plaats op basisschool de Schakel, Alexander Dumaslaan 9 in Amsterdam Zuidoost. Voor vragen kun je terecht bij Joris van der Grinten, kwartiermaker Leerorkest Nederland, jvandergrinten@leerorkest.nl.

Je kunt je HIER aanmelden.

Over de workshops:

Pedagogisch Tact door Marijke van Amersfoort, oud-directeur van basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost, een van de eerste scholen met een Leerorkest. Relatie, competentie en autonomie zijn de psychologische basisbehoeften om te komen tot leren in een sfeer van welbevinden en betrokkenheid. Om een goede relatie met je leerlingen op te kunnen bouwen is zelfkennis en reflectie nodig.

Creativiteit binnen het Leerorkest door Patrick de Heus, dirigent bij diverse Leerorkesten. Improviseren en componeren, hoe pak je dat aan in de lessen en repetities bij het Leerorkest? Hoe draagt dit bij aan het eigenaarschap en creatieve vermogen van de leerlingen? Voor deze workshop heb je je eigen muziekinstrument nodig. Spelenderwijs leren we hoe je deze vaardigheden kunt integreren in je lessen.

Lesopbouw en werkvormen door Frederike Maus, celliste en Leerorkestdocent met jarenlange ervaring. Hoe hou je de les interessant voor kinderen met verschillende leerstijlen en concentratiebogen? Hoe beter een les is opgebouwd, hoe soepeler de lessen zullen verlopen en hoe meer gemotiveerd de kinderen zullen blijven. Samen ontdekken we de werkvormen die het beste bij jou passen.

Veiligheid in je groep door Stéphanie Burgerhout, oud-leerkracht en schoolleider in het basisonderwijs en al jarenlang trainer bij Leerorkest Amsterdam. In een veilig klimaat kan een leerling groeien, zich openstellen en heeft een kind de mentale ruimte om te leren. Om muziek te maken moet je je veilig genoeg voelen om fouten te durven maken, om iets te proberen, om emoties toe te laten en om samen te werken. We gaan onder andere in op pestgedrag en hoe hiermee om te gaan in je lessen.

Programma 2024

Zaterdag 25 mei

9:30 inloop

10:00 Inleiding door Jacco Minnaard, hoofd educatie Leerorkest Nederland

10:45-12:15 Workshopronde met

 • Pedagogisch Tact
 • Creativiteit binnen het Leerorkest
 • Lesopbouw en werkvormen
 • Veiligheid in je groep

12:15-13:45 Lunch met informatietafels over o.a. ouderparticipatie, Orkest in de Klas en Leerorkesten in Nederland.

13:45-15:15 Workshopronde met

 • Creativiteit binnen het Leerorkest
 • Lesopbouw en werkvormen
 • Veiligheid in je groep.

15:15-16:30 afsluiting en Borrel

 

Maandag 27 mei

18:30 inloop

19:00-19:30 Inleiding

19:30 – 21:00 Workhopronde met

 • Pedagogisch Tact
 • Veiligheid in je groep

21:00-21:30 Afsluiting en Borrel

 

Dinsdag 4 juni

18:30 inloop

19:00 – 19:30 Inleiding

19:30 – 21:00 Workhopronde met

 • Creativiteit binnen het Leerorkest
 • Lesopbouw en werkvormen

21:00 – 21:30 Afsluiting en Borrel

Navigeer

Meer artikelen